Výživa 6.C
V pátek 17. ledna 2025 proběhlo projektové vyučování pro žáky 6. C. Během 3. až 5. vyučovací hodiny, se žáci 6. C zúčastnili projektového vyučování na téma výživy, které se konalo v přednáškovém sále ZŠ Jana Železného. V rámci programu se žáci seznámili s různými styly stravování, jako jsou vegetariánství, veganství, low carb nebo paleo strava. Diskutovali o jejich výhodách a nevýhodách a o tom, jak mohou jednotlivé přístupy ovlivnit zdraví. Dále se dozvěděli, jaké druhy chovů slepic existují a jaký vliv mají na kvalitu vajec. Naučili se také, co znamenají kódy na vejcích, a jak lze rozpoznat původ a způsob produkce vajec při jejich nákupu. V dalším bloku pracovali s kalorickými tabulkami. Žáci si vypočítávali denní příjem sacharidů, tuků, bílkovin a vlákniny, který porovnávali se svými ideálními hodnotami. Tím si mohli lépe uvědomit, jakým způsobem lze upravit vlastní stravovací návyky. Na závěr se věnovali interaktivním úkolům zaměřeným na zdravou a vyváženou stravu. V průběhu vyučování pracovali se vzdělávacími materiály, které jim byly k dispozici a které si mohli odnést domů pro další studium. Touto cestou bychom rádi poděkovali panu Mgr. Filipu Burkovi z organizace Sportcentrum – dům dětí a mládeže Prostějov za jeho spolupráci, pomoc při přípravě i realizaci této akce.
Mgr. Ladislav Duda