Ve čtvrtek, 23. ledna, jsme se zúčastnili KP školních šachových družstev v Olomouci. Družstvo tvořili 4 hráči a hrálo se ve dvou kategoriích. A = 1-5.třída, B = 6.-9.třída. Hrálo se Švýcarským systémem na 6 kol a získané body jednotlivými hráči se pro konečné pořadí sčítaly.
V kategorii A hrálo celkem 13 družstev a naše družstvo ve složení: Lukáš Klíma- 5.B, Kája Tlamycha- 2.C, Oliver Popelka- 3.A a Adam Langer- 2.B vybojovalo nakonec 4.místo. Už, už jsme sahali po postupu na mistrovství ČR, ale tento nám o jediný bod unikl. Suverénně nejlepšího výsledku dosáhl Kája Tlamycha, který všechny své partie vyhrál. Naši tak potvrdili, že 1.místo v Okresním kole nebylo náhodné.
V kategorii B hrálo celkem 20 školních týmů. Naše družstvo, ve složení Ben Brůžek- 8.B, Lukáš Cetkovský-7.C, Míra Zaoral- 7.C, Mojmír V. Hložek 8.B, se nakonec umístilo na 13.místě. Družstvo podalo vyrovnaný výkon, ovšem v některých případech mohl být výsledek lepší. Nejvíce bodů získal M. Zaoral a M.Hložek, oba po 3,5 bodech.
Celkově bych chtěl ocenit úsilí, snahu a bojovnost dosáhnout co nejlepšího výsledku jednotlivými hráči. Byli jsme svědky i slziček z nepovedeníé partie. Ale jak už to i v šachu bývá, ne vždy se vše podaří. Tak třeba zase za rok!
Karel MEISSEL
V úterý 21. 1. 2025 proběhlo na naší škole další setkání programu Usměvavý senior s tématem „Omyly ve výživě“. Během setkání byla účastníkům představena různá výživová tvrzení, která jsou považována za mýty. Děkujeme všem účastníkům za návštěvu a těšíme se na další setkání, které je naplánováno na 25. 2. 2025 s tématem „Kyberbezpečnost“.
Mgr. Ladislav Duda
V pátek 17. ledna 2025 proběhlo projektové vyučování pro žáky 6. C. Během 3. až 5. vyučovací hodiny, se žáci 6. C zúčastnili projektového vyučování na téma výživy, které se konalo v přednáškovém sále ZŠ Jana Železného. V rámci programu se žáci seznámili s různými styly stravování, jako jsou vegetariánství, veganství, low carb nebo paleo strava. Diskutovali o jejich výhodách a nevýhodách a o tom, jak mohou jednotlivé přístupy ovlivnit zdraví. Dále se dozvěděli, jaké druhy chovů slepic existují a jaký vliv mají na kvalitu vajec. Naučili se také, co znamenají kódy na vejcích, a jak lze rozpoznat původ a způsob produkce vajec při jejich nákupu. V dalším bloku pracovali s kalorickými tabulkami. Žáci si vypočítávali denní příjem sacharidů, tuků, bílkovin a vlákniny, který porovnávali se svými ideálními hodnotami. Tím si mohli lépe uvědomit, jakým způsobem lze upravit vlastní stravovací návyky. Na závěr se věnovali interaktivním úkolům zaměřeným na zdravou a vyváženou stravu. V průběhu vyučování pracovali se vzdělávacími materiály, které jim byly k dispozici a které si mohli odnést domů pro další studium. Touto cestou bychom rádi poděkovali panu Mgr. Filipu Burkovi z organizace Sportcentrum – dům dětí a mládeže Prostějov za jeho spolupráci, pomoc při přípravě i realizaci této akce.
Mgr. Ladislav Duda